Bromley

 

Location : Bromely

Client : Private

Year : 2021-2022

Stage: Detail design development 

Site context

According to the property trajectory by the client, the applicant property was 2-storey single gable roof block with a flat roof side service block. Then, the property extended its volume with another gable roof block on the side of the service block. In roof plan, two gable roof is connected with inserting new crossing pitched roof which is current roof form. Moreover, the new gable roof block on the west side has 3.5m more single-storey rear extension than the original east wing block. On the rear garden, the single storey garage building is placed and it is used for storage and activity such as snooker.

 

The current existing block has ‘H’ form on the roof plan view and it is 2 storey housing with loft floor. The ground floor is set with a living/kitchen/dining area, toilet and utility room. The first floor has four double bedrooms and two bathrooms. The loft is accessed by the ladder and it is used for the storage moment. On the loft space, the structure is exposed without finishing materials. The client wants to increase the overall capacity of living/ kitchen/ dining space and bedrooms for a possible increased number of dwellers such as a future child. Additionally, he wants to convert the loft floor into a more habitable space.

Drawing of bird view.jpg
Front exsiting facade.jpg
Front elevation 02 a.jpg
Bird view Axo.jpg
F_Axo plan_GF 01.jpg
F_Axo plan_1F 01.jpg
F_Axo plan_LF 01.jpg

Design proposal

The overall property has enough capacity for rooms and living space for a family. However, compared with bright room conditions on the front side, the rooms and living/ kitchen space on the rear side have poor daylight conditions due to window layout and north facing. Moreover, although the property has large and well-organised rear garden, it is not integrated with internal space such as the entrance losing the view pleasure to enjoy the garden via utility room and staircase.

Thus, the design approach focuses on increasing daylight on overall internal space and encouraging integrated spatial experience between internal space and outdoor garden. The proposal suggests a rear extension with a 6.5m single storey on the ground floor and a 5m first-floor extension. Relocating stair from central to side, the proposed design provides connected view corridor from the entrance to rear garden and it increases interaction on both kitchen and living space

 

F_Rear view 02.jpg
F_Concept Entry 02.jpg
F_Concept living room 02.jpg
F_Concept Kitchen 02.jpg
F_Concept living room rear 02.jpg
F_Concept lounge 02.jpg
F_Concept Stair 02.jpg
F_Courtyard view 01.jpg
F_Concept second bed 02.jpg
F_Concept Loft 02.jpg