Location : Sutton, Surrey, UK

Client : Private

Year : 2017

Area :

stage : Planning stage

Sutton care homes

New build

 

Site context 

The site is located adjacent to Sutton Common next to Rosehill. The plot faces Rosehill Recreation Ground to the front and residential block to the rear. The street, Rosehill which meets A297 connects site from Sutton to Merton, Mitcham and to the city centre.

The building is planned to be used as a new Care Home which aimes to serve more than 20 patients in three storey building. As Care Home requires not only private rooms but also generous communal spaces and facilities, we have proposed a South-facing courtyard in the centre of the building which will bring natural lights into each private rooms and shared areas.

 

Domestic Courtyard and facade design 

While the courtyard is opened internally to the patients, the elevations facing the streets are designed to be enclosed from the neighbourhood by using brick walls and slender windows. The facade of the building is composed of brick walls and thin horizontal concrete bands. While the bright red brick makes an ensemble with the residential buildings of the neighborhood, the horizontal concrete band not only breaks down the scale of the building but also brings a character of modern architecture.

 

The windows of the bedroom and communal spaces have different sizes not only to bring the playful and loose composition to the facade but also reveals internal spaces to exterior facade.

The meeting room invites visitors from the ground floor which is designed as a bay-like pavilion. The stairs and lift continue up to the roof level to allow residents using the roof top garden.

 

The building is planned to be used as a new Care Home

which aimes to serve more than 20 patients in three storey building. As Care Home requires not only private rooms but also generous communal spaces and facilities, we have proposed a South-facing courtyard in the centre of the building which will bring natural lights into each private rooms and shared areas.

While the courtyard is opened internally to the patients, the elevations facing the streets are designed to be enclosed from the  neighborhood by using brick walls and slender windows.

 

As the exterior responses with the context of Rosehill, internal spaces is developed to become a domestic Care Home.  In response to the idea of domestic Care Home, the south facing courtyard is proposed bringing bright and livable character to the interior.

The courtyard starts from the groundfloor all the way to the top floor and has platform on first floor not only breaking down the scale of the voided space but also offering accessible deck to residents.

A genourous hallway and floor to ceiling windows are planned around the courtyard allowing residents to sit or stay enjoying the sun.

The facade of the building is composed of brick walls and thin concrete bands which runs horizontally. While the materials of the building, bright red coloured brick and timber sash, make an ensemble with the residential buildings of the adjacent neighborhood, the horizontal concrete bands not only break down the scale of the building but also brings a character of contemporary architecture.

 

© Young In Architects Ltd  /  Call +44 (0)20 7620 3726  /  yoh@younginarchitects.com

  • Grey LinkedIn Icon
  • Pinterest Social Icon
  • facebook